Prechádzky so psami alebo ako uniknúť z centrifúgy hlúposti

Občas je priam žiadúce pozrieť sa na svet očami niekoho iného a získať nadhľad pri zdolávaní svojho vlastného bytie.

Keď vás vesmír zahrnie poznaním všetkých tajomstiev existencie, medzihviezdne entity vám odkryjú záhady tých najväčších pozemských sprisahaní a pravda sa na vás neľútostne valí zo všetkých štyroch svetových strán prinášajúc jeden spoločensko-kultúrny rébus za druhým, na ktorých vyriešenie potrebujete naozaj hlboké zamyslenie, také hlboké, že ani ponorenie až kamsi do zemskej astenosfére vám nepomôže nájsť ani len náznak riešenia tohto mystéria zvaného život, tak len dúfajte, že vaša myseľ je dostatočne elastická, jej predstavivosť je mimoriadne nekonečná a všetko, čo doteraz absorbovala, jej nespôsobí preťaženie väčšie ako pri štarte kozmickej rakety, ktorá by vás v prípade erupcie hlúposti vyniesla do tmy a ticha vesmíru, čo samozrejme neznamená, že vystrelení do vesmíru ste konečne aj zachránení.

Preto, pre oslobodenie z pazúrov bezohľadného prostorekého nerozumu a pre zachovanie duševného zdravia vám deväť z desiatich renomovaných psychiatrov dôrazne odporúča Prechádzky so psami. Áno, množné číslo psami, takže zadovážiť si treba minimálne dvoch psov. Prečo, lebo dva je vždy lepšie číslo ako jeden. No, ale ak by ste si to nejak nevedeli zariadiť s tými psami, tak úplne postačí zadovážiť si útlu knižočku s rovnomenným názvom, v ktorej vám jej autor Gianfranco Calligarich na 82 stranách prednesie radosti a strasti života s pravou talianskou ľahkosťou a umom.

Niekedy naozaj netreba trojdielnu životopisnú ságu, aby ste vypovedali o svojom živote to podstatné. Keď sa začítate do Prechádzok so psami, je to akoby ste starnúceho spisovateľa večer čo večer sprevádzali na jeho prechádzkach po rímskych uliciach, sedeli s ním na schodoch kostola Florenťanov, počúvali jeho spomienky a snažili sa čo najviac nasiaknuť tou nádhernou esenciou jeho životného príbehu. Priam cítite vôňu večerného mesta, ktorým starý pán pokojne kráča so svojimi psami, a potom sa prenesie do jeho mladosti, krok sa zrýchli, dej plynie akosi bezstarostne, no s nepokojom mladej mysle túžiacej po tajomstvách života.

Spojenectvo odvrhnutých, prvá láska, manželstvo i nedostatok, skromnosť, pokora a pokoj.

„Áno, byt stvorený preto, aby tam boli šťastní, kde naňho čakali manželka, stará čierna Underwoodka a pes. Hneď začal ťukať rozpísanú poviedku, kým nebola hotová večera , ktorú často tvorili tri taniere cestovín, dva pre nich a jeden pre psa. … a pokiaľ ide o o cestoviny, občas si ich dochucovali len rajčinovým pretlakom z tuby, zato si vždy ako prídavok dožičili fľašku červeného vína… Potom, po večeri on so ženou vystretí na gauči počúvali z rádia pesničky a správy a hovorili si o tom, aký mali deň.“

Dieťa, rozvod a nespočetné množstvo zamestnaní, kolegov, priateľov i neprajníkov, a jediný cieľ písať.

…smial sa na jeho minulosti autostopára, skrachovaného boxera, šmirglovača lodičiek, aj zlodeja televíznych programov, aby nakoniec roznášal single a pchal ich do jukeboxov na plážach. … kráčal chodbami plnými hercov a herečkami, čo si hľadali prácu, vlastné fotoalbumy pod pazuchou, a mužov s panovačným výrazom na tvári, ktorí mohli byť režisérmi , a iných, s menej panovačným výrazom, a to mohli byť scenáristi. Slovom príjemná pracovná atmosféra všade po chodbách. … Otázka sprevádzaná sumou, ktorá nenechala nijaký priestor pre váhanie… a začal blahobytný život scenáristu.

Bohémsky život veľkomesta i cesta na juh, ktorá vás nenechá na pochybách, že život môže byť krásny s dobrými ľuďmi po vašom boku a na mieste, ktoré napĺňa vaše srdce radosťou a myseľ pokojom. Slovom, čistá nádhera.

„Slovom, čistá nádhera , táto kuchyňa. ..miesto ako stvorené, aby tam bol človek šťastný, táto kuchyňa s oknom obráteným k moru. ..Slovom, čistá nádhera, tento sicílsky jún . Ostrov, zatiaľ bez invázie turistov, ponúkal voľné cesty a oslepujúce lány obilia, ktoré im ešte blikali v očiach, keď ich večer zavreli a počúvali stíšenú hudbu z rádia, až kým nezaspali…. Čistá nádhera, táto obrovská pláž oproti vzdialenej hranici mora.“

Dlhá rozlúčka a posledný bozk.

Kniha vám odovzdá všetko, čo vie tento svet ponúknuť človeku, jednoduchosť i zložitosť, smútok i radosť, biedu i bohatstvo, spoločnosť i samotu, zdravie i chorobu. Nie je to sentimentálna reminiscencia starého muža, ale svieže, občas trochu hĺbavé rozprávanie, ktoré vám s nadhľadom a príjemným humorov ukáže, že život akokoľvek dynamický so svojimi vzletmi i pádmi, a neverte či neverte bez mobilných telefónov, sociálnych sietí a umelej inteligencie, môže byť úplne normálny.


Foto úvodné / © Photo credit: Gallimard

Gianfranco Calligarich, Prechádzky so psami, o.z. Laputa, 2023, preklad Stanislav Vallo, www.literarnabasta.sk